O dietetycznych aspektach w trychologii - włosy jako etykieta stylu życia

Bujne na głowie… WŁOSY, piękne, gęste i lśniące, proste, długie, falujące… są od wieków istotnym elementem w ocenie urody, zarówno kobiet, jak i mężczyzn. Pomimo społecznych zmian, kreacji nowych definicji atrakcyjności i eksploracji dotychczasowych znaczeń – bujne na głowie w określonych populacjach pozostały synonimem szczęścia, dobrobytu i doskonałości. Nadal istnieją wśród nas osoby, które w dążeniu do samospełnienia przypisują włosom nadrzędną, priorytetową wartość, sięgając po coraz bardziej zróżnicowane metody ich pielęgnacji. Stąd, nie analizując szczegółowo genezy ludzkich motywacji, generalnie stwierdza się, że pewnego rodzaju fiksacja wizerunkowa jest zjawiskiem globalnym, powszechnym i niewątpliwie dyskusyjnym.

2019-05-27 08:59:19

Kiedy trychologia wkroczyła na polską arenę medyczną i paramedyczną, wywołała niemałą konsternację oraz zapoczątkowała mnożące się dywagacje nad jej istotnością. Zanim stała się specjalistyczną dziedziną nauki, przez lata „dojrzewała” w świetle dermatologii i kosmetologii. Wynurzając się z cienia znanych specjalności, rozszerzyła spektrum zainteresowań jej przedstawicieli, przyjmując niektóre komponenty z medycyny estetycznej, fizjoterapii, psychologii, fryzjerstwa i dietetyki – zyskując miano pojęcia holistycznego.

We współcześnie panującym nurcie „zdrowego” stylu życia coraz większą rolę odgrywa żywienie. Ważnym czynnikiem sprawczym oraz narzędziem w dbaniu o smukłe ciało, aksamitną skórę i perfekcyjne włosy jest prawidłowo i racjonalnie zbilansowana dieta, dostarczająca do organizmu wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Warto pamiętać, że codzienne nawyki i wybory żywieniowe, preferencje oraz upodobania, nieustanny pośpiech, zdarzenia stresogenne czy sytuacje nagłe mogą wpływać nie tylko na indywidualnie zróżnicowany bilans makroelementów, mikroelementów i witamin, obecnych na talerzu, ale także na komfort umysłu i higienę psychiczną.

Bujne na talerzu…


Bardzo często mówiąc o włosach, mamy na myśli tę część ich budowy, która nazywana jest łodygą. Początkowo to właśnie na podstawie struktur wyrastających ponad powierzchnię skóry głowy, określa się, m.in. kondycję i wygląd włosów. Aby móc dokonać kompletnej diagnozy, należy posłużyć się szczegółowymi badaniami laboratoryjnymi, trychoskopią, trychogramem, analizą odżywienia czy analizą pierwiastkową włosa. Zawsze mając na uwadze mnogość czynników wpływających na całościowy stan, takich jak: czynniki psychologiczne (np. zdarzenia stresogenne), czynniki dietetyczne (np. sposób żywienia), czynniki biologiczne (np. uwarunkowania genetyczne, zaburzenia hormonalne, choroby) i/lub czynniki zewnętrzne (np. stosowane kosmetyki).

CIEKAWOSTKA!

Poza dietą na stężenie biopierwiastków w organizmie mają również wpływ przyjmowane leki (np. antybiotyki, leki hormonalne) oraz stosowane zabiegi fryzjerskie (np. farbowanie), przyczyniające się do zmian chemicznych i fizycznych w strukturze włosa.


W tym kontekście prawidłowo zbilansowana dieta jest nie tylko elementem protekcyjnym i zachowawczym dla włosów, ale także odżywczym stymulatorem cebulek włosowych. Naturalne, racjonalne i kompleksowe dostarczanie im niezbędnych składników odżywczych, w tym mikroelementów, minimalizowanie wpływu przyjmowanych szkodliwych substancji (np. wyrobów tytoniowych, alkoholowych) i nieuleganie globalnie promowanym trendom żywieniowym o wątpliwej podstawie naukowej – z pewnością przyczynią się do poprawy kondycji, witalności i wyglądu łodygi włosa. Jak się okazuje, spośród licznych pierwiastków (np. wapnia, potasu, cynku, magnezu, miedzi) dużą rolę przypisuje się żelazu, którego niedobory mogą powodować m.in. nadmierne wypadanie i łamliwość włosów, w rezultacie doprowadzając do zmniejszania się objętości fryzury. Inną grupą związków istotnych z perspektywy trychologii i dietetyki są witaminy, szczególnie z grupy A i B (B3, B5). Opracowania wskazują, że niedobór witaminy A (adeniny) może powodować rogowacenie naskórka w obrębie mieszków włosowych czy nieprawidłowe funkcjonowanie gruczołów łojowych. Z kolei niedobory witamin B3 i B5, na szlaku zmian zachodzących w układzie krwionośnym, polegających m.in. na zwężaniu ścian naczyń, zmniejszaniu przepływu krwi, obniżaniu zdolności do rekonstrukcji systemu naczyń włosowatych, mogą skutkować zahamowaniem wzrostu włosa.

CIEKAWOSTKA!

Szybkość wzrostu włosów może być uzależniona m.in. od wieku, płci, stanu zdrowia, sposobu żywienia, doświadczanego stresu oraz aktualnej pory roku!


Specjaliści z zakresu trychologii bez większych trudności mogą określić, jakie produkty należałoby spożywać, aby zwiększyć prawdopodobieństwo posiadania delikatnych, aksamitnych i zdrowych włosów. Wielobarwny talerz obfitujący w produkty nabiałowe (będące źródłem m.in. wapnia), produkty pełnoziarniste (obfitujące w węglowodany), kolorowe warzywa (surowe i gotowane), soczyste owoce (również suche i suszone), oleiste nasiona, pełnowartościowe mięsa i ryby, aromatyczne przyprawy czy świeże zioła – są celem każdej osoby wkraczającej na drogę racjonalnej zmiany. Niestety nie u wszystkich skomponowane danie będzie wyglądać tak samo. Ostatecznie zindywidualizowane podejście jest fundamentem nie tylko w dietetyce, ale także w trychologii. Większą trudnością okazuje się żywienie specjalistyczne i kliniczne, w zakresie którego wykształcony jest wyłącznie dietetyk. W praktyce zgłaszającym się pacjentom towarzyszą rozmaite jednostki chorobowe, od zaburzeń hormonalnych, chorób dietozależnych, otyłości, przez alergie, nietolerancje, aż do zaburzeń psychicznych, w tym depresji czy zaburzeń odżywiania. Ponadto każdy z nich podczas wywiadu manifestuje odmienne preferencje żywieniowe, które w rezultacie staną się wskazówką podczas dalszej współpracy. W związku z powyższym podstawową rolą eksperta „od włosów” jest przeprowadzenie holistycznej diagnozy. Aby realnie podnieść jakość oferowanych usług i efektywnie wspomóc klienta/pacjenta w zadbaniu o skórę głowy i włosy, niezbędna jest zatem współpraca z ekspertami paramedycznych dziedzin, m.in. dietetyka i/lub psychodietetyka.

Bujne w ciele…


Ostatnie dziesięciolecia przyniosły i nadal przynoszą ZMIANY – nie tylko w zakresie diagnostyki medycznej czy farmakologii, ale także w sferze empatycznego budowania kontaktu i więzi z klientem/pacjentem. Intensywny rozwój psychologii (np. społecznej, klinicznej), w tym badań klinicznych i obserwacji międzyludzkich (np. w warunkach ambulatoryjnych), zapoczątkował erę nurtu podmiotowego, wypierając tym samym podejście przedmiotowe. Nadal marzeniem pacjentów podczas wizyty w gabinecie lekarskim jest spotkanie humanitarnego, pełnego zrozumienia i troski specjalisty, którego w danej sytuacji można obdarzyć pewnym zaufaniem. Niesprzyjające środowisko, ograniczenia czasowe i/lub inne zobowiązania zawodowe nie zawsze pozwalają na roztoczenie nad pacjentem niewidzialnego, opiekuńczego płaszcza ukierunkowanego na uśmierzenie bólu (nie zawsze fizycznego) i wprowadzającego go w błogi komfort. Najczęściej dyrygentem opisanej sytuacji jest usługodawca, a jego uwarunkowania osobowościowe mogą odgrywać kluczową funkcję. Pielęgnowanie nici porozumienia, stworzenie warunków odprężających (np. poprzez kolorystykę i wyposażenie gabinetu, intensywność docierających dźwięków), nastawienie na odbiór informacji i poznanie (np. poprzez umiejętne i cierpliwe słuchanie), nieustanna praca nad sobą, mogą zapewnić sukces zawodowy, zarówno specjalisty stając się jego profesjonalną wizytówką, jak i sukces personalny, cielesny bądź duchowy klienta/pacjenta.

W jego kontekście dbanie o ciało może być interpretowane jako synonim zrównoważonej, pełnowymiarowej pielęgnacji. Jako dbanie o umysł, higienę psychiczną, swobodny przepływ myśli, emocji i uczuć. To oczyszczenie i efektywna regeneracja jedynego domu, w którym mieszka się do końca życia. Taka naturalna chwila tylko dla siebie.

 

mgr Denim Jan Sporny

mgr Denim Jan Sporny – analityk i diagnosta z zakresu trychologii, dietetyk, psycholog, pierwszy w Polsce TRYCHODIETETYK i prekursor trychodietetyki, specjalista zdrowia publicznego i badań klinicznych, szkoleniowiec. Twórca innowacyjnego sposobu prowadzenia konsultacji psychologicznych i trychodietetycznych z zakresu m.in. oceny stanu odżywienia włosa. Wizjoner motywujący ludzi do zmiany dotychczasowych nawyków żywieniowych. Współzałożyciel LISTOPADOWA 6 Centrum Medycznego w Poznaniu oraz platformy dietetycznej BIERZ ZDROWIE Daga & Denim. Właściciel firmy SPORNY. Ukończył Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu (UMP) oraz Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu (UAM). Jednocześnie jest doktorantem Wydziału Lekarskiego UMP w Poznaniu. Absolwent studiów podyplomowych, kursów i szkoleń z zakresu Psychodietetyki, Trychologii i Akademii Trenerów. Współorganizator i uczestnik licznych konferencji naukowych oraz autor publikacji o tematyce prozdrowotnej.

ZNAJDŹ NAS: