Witaminy niezbędne dla zdrowych włosów

Kondycja włosów jest ściśle związana ze stanem naszego organizmu, a przyczyn wypadania włosów jest bardzo wiele. Mogą to być problemy na tle hormonalnym, zmiany spowodowane przez substancje toksyczne, ostre stany gorączkowe, przewlekłe infekcje, choroby metaboliczne czy problemy immunologiczne związane ze złym wchłanianiem i przyswajaniem substancji odżywczych oraz wszechobecny stres.

2021-01-04 11:20:12

Wielu z nas popełnia błędy żywieniowe, wynikające z szybkiego tempa życia lub złych przyzwyczajeń. Często nie zwracamy uwagi na jakość kupowanego jedzenia. Oprócz tego pijemy za mało wody. Jemy też za mało nabiału, przez co nie dostarczamy naszemu organizmowi wystarczającej ilości wapnia. Nie ograniczamy słodyczy, które są niezdrowe i nie wnoszą niczego wartościowego do naszej diety. Zapominamy o najważniejszej zasadzie: wszystkie zalecenia żywieniowe powinny być wspomagane aktywnością fizyczną, która leży u podstaw piramidy zdrowia.

Gabinety trychologów zapełniają się klientami borykającymi się z problemem wypadających włosów. Kiedy pojawia się ta dolegliwość, warto przyjrzeć się podstawowym składnikom w naszej diecie. Witaminy są bowiem naturalnym lekiem na wypadanie włosów. Najważniejsze z nich to: A, C, D, E, witaminy z grupy B, PP (niacyna) oraz witamina H (biotyna).

Witamina A

Charakterystyczne dla włosów objawy niedoboru: suchość i łamliwość. Duże niedobory powodują zahamowanie ich wzrostu i wypadanie. Często znaczny deficyt witaminy A występuje u chorych na łuszczycę.

Źródła: występuje w pomidorach, marchwi, papryce, zielonych warzywach. U człowieka dorosłego tylko ok. 50% spożytego karotenu ulega wchłonięciu i przyswojeniu. Najcenniejszym jej źródłem są: wątroba, jaja, mięso tłuste, masło i sery.

Witamina C

Jest ona stale zużywana i niemagazynowana w organizmie, dlatego musimy ją uzupełnić.
Charakterystyczne dla włosów objawy niedoboru witaminy C: rozdwajanie się i łamliwość.

Kto powinien ją uzupełniać:
- palacze,
- cukrzycy,
- kobiety w ciąży,
- osoby żyjące w ciągłym stresie,
- osoby, które nie prowadzą zdrowego stylu życia,
- mieszkańcy dużych miast (ze względu na wszechobecne zanieczyszczenia i toksyny),
- kobiety stosujące doustną antykoncepcję hormonalną,
- alkoholicy.

Źródła: witaminę C można znaleźć w aceroli, natce pietruszki, owocach dzikiej róży, papryce, czarnej porzeczce. Duże jej ilości zawierają: cytryny, jeżyny, pomarańcza, kiwi, ananas, grejpfrut, cebula, szpinak, kapusta, brukselka, kalafior, groszek zielony, truskawki, maliny, pomidory, karczochy, ziemniaki, jabłka, kalarepa.

Witamina D

Jest ona ważna dla kondycji włosów, ponieważ pobudza mieszki włosowe do wzrostu.

Charakterystyczne dla włosów objawy niedoboru witaminy D: nadmierne wypadanie włosów.

Źródła: tłuste ryby, takie jak: łosoś, tuńczyk, makrela, wątróbka wołowa, ser, grzyby czy żółtka jaj.

Witamina E

Wspomaga prawidłowe dotlenienie skóry i jej przydatków, w tym mieszków włosowych. Poprawia kondycję błon skórnych i reguluje pracę gruczołów łojowych.

Źródła: oleje roślinne tłoczone na zimno i nierafinowane, przechowywane w ciemnych butelkach; orzechy ziemne i laskowe, migdały, ziarna słonecznika; zielone warzywa: szpinak, brokuły, botwina, jarmuż, awokado.

Witamina B1 – Tiamina

Pomaga w leczeniu łojotoku, trądziku i łysienia.

Źródła: chuda wieprzowina, pełne ziarna, suszona fasola, orzechy, nasiona dyni, słonecznika, sezamu, brunatny ryż, otręby zbożowe, drożdże, nasiona roślin strączkowych.

Witamina B2

Jest odpowiedzialna za dobry stan naczyń krwionośnych, błon śluzowych skóry i przewodu pokarmowego.

Objawy niedoboru: pękające kąciki ust, wysuszone i popękane usta, sucha skóra, owrzodzenia w obrębie ust i języka, stan zapalny błon śluzowych (także w miejscach intymnych), nadwrażliwość na światło, wypadanie włosów, zmiany w układzie nerwowym, bezsenność, zawroty głowy.

Źródła: witamina B2 znajduje się zarówno w produktach pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego, m.in. w nabiale, serach, jajach, wątróbce wieprzowej, nasionach, awokado, grzybach, dyni, drożdżach, orzechach, produktach pełnoziarnistych, warzywach.

Witamina B6

Wspiera m.in. prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i uczestniczy w tworzeniu przeciwciał, podnosząc odporność organizmu.

Objawy niedoboru: zmiany w układzie nerwowym, np. depresja; zwiększona podatność na infekcje; stan zapalny skóry i błony śluzowej jamy ustnej; niedokrwistość makrocytarna (niedobarwliwa); kamica nerkowa. Ponadto przy niedoborze witaminy B6 zwiększa się ryzyko rozwoju nowotworów czy problemy z włosami.

Źródła: jednym z bogatszych źródeł witaminy B6 jest kasza gryczana, ponadto: mięso, a zwłaszcza kurczak oraz indyk. Niestety podczas gotowania, smażenia i peklowania mięsa tracimy od 30 do 50 procent tej witaminy. B6 zawierają również: brokuły, ziemniaki, pełnoziarniste produkty zbożowe, kiełki pszenicy, drożdże, soja, banany, nabiał, ryby i jaja.

Witamina B5

Zapobiega przedwczesnemu starzeniu się oraz siwieniu, poprawia pigmentację i stan włosów, wzmacnia łodygę włosa, stymulując podziały komórkowe w macierzy, przez co zwana jest witaminą na porost włosów.

Źródła: otręby pszenne, ryby, mleko i jego przetwory, mięso kurczaka, orzechy, jaja, owoce: pomarańcze, banany, melony, warzywa: ziemniaki, brokuły; ryż brązowy, pieczywo pełnoziarniste, drożdże piwne czy nasiona roślin strączkowych.

Witamina B12

Wpływa pozytywnie na zdrowie psychiczne, ponieważ bierze udział w syntezie serotoniny. Niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu krwionośnego oraz pokarmowego.

Objawami jej niedoboru są między innymi suchość i łamliwość włosów.

Źródła: występuje głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego, tj. mięsie, rybach, mleku, jajach, serach. Największe ilości są w szczupaku, nerkach i wątrobie, można ją też znaleźć w śledziach, pstrągu, makreli, mięsie królika. Wartościowym źródłem tej witaminy są też drożdże spożywcze.

Witamina B9 – Kwas foliowy

Reguluje wzrost i funkcjonowanie wszystkich komórek, stanowi podstawową substancję w podziałach komórkowych oraz może opóźniać siwienie włosów, gdy stosuje się go w połączeniu z kwasem pantotenowym i PABA.

Objawami niedoborów są: anemia makrocytarna, zapalenia języka oraz biegunki, depresja, apatia, infekcje jamy ustnej, niewydolność oddechowa, zawroty głowy, szare zabarwienie skóry, drętwienie i mrowienie rąk i nóg.

Źródła: ciemnozielone warzywa liściaste, marchew, drożdże, wątroba, żółtka jaj, kantalupa, morele, dynie, awokado, fasola, mąka żytnia razowa i pełnoziarnista.

Witamina PP

Objawem niedoboru w zespole złego wchłaniania może być m. in. czerwona, łuskowata wysypka na skórze oraz jej zwiększona wrażliwość na światło słoneczne, zły stan psychiczny (depresja, przygnębienie itp.) czy stany zapalne skóry.

Źródłem witaminy PP jest: mięso – cielęcina, wołowina, wątroba wieprzowa, pierś z kurczaka.

Warzywa: groszek zielony, groch, pomidory, fasola, suche ziarna fasoli, soja, ziemniaki, a także nasiona słonecznika, kasza jęczmienna, drożdże. Dobrym źródłem witaminy PP są ryby, takie jak: karp, łosoś oraz śledzie. Zawiera ją też ser, orzechy arachidowe oraz sok świeży pomarańczowy.

Witamina H – Biotyna

Wpływa na stan włosów ze względu na zawartość siarki w swojej budowie. Nadmiar witaminy H wydalany jest z moczem.

Objawami niedoboru tej witaminy jest m.in.: odbarwianie się włosów, przetłuszczanie, wypadanie, czy łuszczenie się skóry twarzy i czaszki zwłaszcza u dzieci.

Źródłem witaminy H są: nerki wieprzowe, jaja kurze (nie surowe), groch, wątróbka, nasiona słonecznika, grzyby, drożdże winne, pomidory, marchew, mąka razowa pszenna, otręby, banany, mleko.

Tylko odpowiednio odżywiony zdrowy organizm jest w stanie zapewnić nam zdrowe oraz piękne włosy. Nie bez przyczyny nazywane są one „barometrem zdrowia”. Już pierwsze nieprawidłowości w pracy naszego organizmu mogą objawić się osłabieniem i wypadaniem włosów. Warto zatem zadbać o odpowiednią suplementację witamin.

ZNAJDŹ NAS: